TEKRARLAYAN İMPLANTASYON BAŞARISIZLIKLARI VE MAKROFAJ KÜLTÜRÜ
 MAKROFAJ HÜCRESİ NEDİR?
Makrofajlar, doğuştan gelen bağışıklık sisteminin bir parçasıdırlar. Vücuttaki yabancı patojen veya yabancı cisimlerin yok edilmesinden sorumlu hücrelerdir. Ve bağışıklık sisteminin genel savunma mekanizmalarında etkili olan temel monosit grubunu oluşturur.
 TEKRARLAYAN GEBELİK BAŞARISIZLIKLARINDA MAKROFAJ
Tüp bebek uygulamalarında bazen embriyolar anne vücudu tarafından yabancı bir ajan olarak algılanıp bağışıklık sistemi tarafından yok edilmeye çalışılır. Bağışıklık sisteminin bu şekilde çalışması neticesinde gebelik tamamen engellenebilir veya düşükle neticelenebilir. Makrofaj aşısı ile bağışıklık sisteminin bu yanıtını baskılamaya ve durdurmaya çalışılır.
MAKROFAJ AŞISI NASIL UYGULANIR?
Tekrarlayan gebelik başarısızlığı olan kadın hastalardan kan numunesi alınarak hastanın kendi monosit hücreleri kültüre edilir ve makrofaj hücreleri halinde çoğaltılır. Makrofaj kültürü çalışılır. Kültür süresi ortalama 8 ile 10 gündür. Makrofaj aşısı embriyo transferinden bir gün önce rahim içine kateter yardımıyla verilir. Bu hücreler rahim içinde immün sistemi baskılayarak embriyoları rahim tarafından yabancı cisim olarak algılanmasını önler, böylece embriyoların rahimde tutulmasını sağlayarak gebelik başarısını arttırır. Bu işlemin yine üst üste düşükler yapan hastalarda da fayda sağladığı ön görülmektedir.
MAKROFAJ AŞISI KİMLERE UYGULANIR?
İyi kalitedeki embriyo transferinden sonra en az 2 kere gebelik kaybı yaşayan vakalara, immünitesi aşırı yüksek olan vakalara, tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan vakalara, sebebi izah edilemeyen infertilite gruplarına uygulanabilir.
FLOW-KIR TESTİ (KIR Genlerinin Aktivitesinin Ölçümü)
KIR GENLERİ NELERDİR? TÜP BEBEK BAŞARISINA KATKISI NEDİR?  
Doğal öldürücüler olarak da bilinen bu hücrelerin temel amacı, enfeksiyon ajanları veya kanser hücreleri gibi vücutta bulunmaması gereken hücreleri tespit ederek ortadan kaldırmaktır. Bu sistem eğer aşırı cevap verirse embriyo veya fetusu da yabancı cisim olarak algılar ve düşüklere neden olur veya gebelik oluşmasını önler.
ÇALIŞMA PRENSİBİ
Bu yöntem ile NK ve KIR hücrelere özgü antikorlar kullanılarak Flow Sitometri cihazı ile anneden alınan kan örneği içerisinden bağışıklık sisteminde önemli görevler üstlenen hücreler ayrıştırılır. Bu hücreler analiz edilerek CD16,CD56,CD8,CD158a ve CD3 pozitif hücrelerinin miktarı  belirlenir.
FLOWSİTOMETRİK KIR TESTİ  KİMLERE  YAPILMALI?
Tekrarlayan düşükler, açıklanamayan infertilite, tekrarlanan IVF başarısızlığı ve immünolojik infertilite olgularında hastalara uygulanabilir.
Makrofaj aşısı için yol göstericidir.

Designed By IT Department of BHSC