PRP (Platelet Rich Plasma)
PRP  Nedir: Pıhtılaşma hücresinden zengin plasma (Platelet Rich Plasma) kelimeleirnin kısaltması şeklinde isimlendirilmiştir. Pıhtılaşma hücreleri, yani plateletlerin esas, doğal görevi zarar görmüş dokulardaki kanamayı durdurmak, pıhtı oluşturmak ve yara dokusunun iyileşme sürecine yardımcı olmaktır.
İyileşme ve hasarlı doku üzerine olan bu teorik etkilerin istenilen hedef organa taşınması mantığı ile kullanılmaya başlanmıştır. Özelikle ortopedi, sinir cerrahisi, yanık tedavisi için ilk defa kullanılmaya başlanmış olan bu yöntem son dönemlerde kısırlık tedavileri için de kullanıma girmiştir. Amaç zayıflamış ve güçsüzleşmiş yumurtalıklarda gençleşmeyi sağlamak ve yumurta üretim kapasitesini arttırmaktır. Yumurtalıklar üzerine (over dokusu) ve rahim içi dokusuna (endometrium) enjekte edilerek verilmektedir.
PRP sıvısı içinde trombosit kaynaklı olduğu düşünülen Growth faktörler, sitokinler (transforming growth faktör. Beta, PGF, IGF1/2, VEGF,Antiapopitotik sitokinler vb.) hasarlı dokuyu yenileme, iyileştirme ye yönelik faaliyet yaparlar. Bu amaçla PRP serumu yumurtalık yumurtalık içine enjekte edilir. Bu uygulama için önce hastadan birkaç tüp alınan kan; bazı satrifüj ve biyokimyasal aktive edici işlemlerden geçirilerek PRP serumu hazırlanır. Serumun hazırlanması birkaç saat sürebilir. Bu serum içinde bol miktarda pıhtılaşma hücresi (en az 1 milyon/ml hücre) ile plazma bulunur.
Yumurtalıklara bu plasmanın verilmesi işlemi laparoskopik ameliyat yolu ile ya da vajinal yoldan ultrason eşliğinde iğne ile yapılabilir. Vajinal yoldan iğne yapılması aynı yumurta toplama işlemine (OPU) benzer şekildedir. Genellikle bu işlemler anestezi altında yapılır. Sonrasında olumlu etkilerin ortaya çıkması birkaç ayı bulabilmektedir. Yöntemin başarılı olma oranı %30 olarak öngörülmüştür. Yöntemin hastaya yarar sağlayıp sağlamadığı AMH düzeyinde yükselme ile mevcut yumurta sayısı artışı beklenebilir. Genellikle 6 aya kadar etkiler devam etme şansına sahip olabilmektedir.
PRP  kimlerde uygulanır?
Yumurtalık rezervi sayısı ve kalitesi azalmış, AMH düzeyleri düşük olan, erken menapoza giden, hastalarda uygulanabilir. Ayrıca endometrium düzensizlikleri, endometrial kalınlaşma problemlerinde ve tekarlayan implantasyon başarısızlığı (embriyonun anne rahmine tutunmasında problemi) olan vakalarda da rahim içine uygulanabilir.
PRP yönteminin riskleri nelerdir ?
Over dokusu ve endometriuma verilen serumun, ilgili doku üzerine şu anda bilinen bir riski yoktur. Ancak uygulama için yapılan laparoskopi ameliyatının veya vajinal iğne yapılmasının (opu iğnesi) cerrahi riskleri söz konusudur. Nadiren kanama, enfeksiyon ve etraf organ yaralanması gibi riskleri her ameliyatta olduğu kadar vardır.

Designed By IT Department of BHSC