Yumurta dondurma, kadınların gelecekteki doğurganlıklarını korumak amacıyla yumurtalarını (oosit) toplama ve dondurma işlemidir. Günümüzde birçok kadın iş ve kariyer kaygısıyla anne olma hayallerini ertelemek zorunda kalıyor. Bu durumda anne adayının yaşının ilerlemesiyle birlikte ciddi şekilde yumurta rezervi ve kalitesi azalıyor. Bu da olası gebelik şansını azaltıyor. Bunların dışında üremeyi etkileyecek kanser tedavileri, düşük yumurta rezervleri veya erken menopoz riski olan kadınların üreme yetilerini kaybetmeme adına yumurtalarını dondurmaları, ileride bebek sahibi olabilmenin önünü açıyor.
Yumurta Dondurma Süreci:
  1. Hazırlık ve Değerlendirme:
    • Kadınlar, yumurtalık rezervlerinin ve genel sağlık durumlarının değerlendirilmesi için bir dizi testten geçer.
    • Hormon testleri ve ultrasonografi yapılır.
  2. Yumurtalıkların Uyarılması:
    • Kadınlara, yumurtalıklarını uyarmak ve birden fazla yumurta üretimini sağlamak amacıyla hormon enjeksiyonları verilir. Bu süreç genellikle 10-14 gün sürer.
    • Bu süreç boyunca, yumurtalıkların büyümesi ve gelişimi ultrason ve kan testleri ile izlenir.
  3. Yumurta Toplama:
    • Olgunlaşan yumurtalar, hafif sedasyon altında vajinal ultrason eşliğinde bir iğne ile yumurtalıklardan toplanır. Bu işlem yaklaşık 20-30 dakika sürer.
    • Toplanan yumurtalar laboratuvarda değerlendirilir ve olgun olanlar seçilir.
  4. Yumurtaların Dondurulması:
    • Seçilen olgun yumurtalar, vitrifikasyon adı verilen hızlı dondurma yöntemiyle dondurulur. Bu yöntem, hücre içi buz kristallerinin oluşumunu önleyerek yumurtaların daha iyi korunmasını sağlar.
    • Dondurulan yumurtalar, sıvı azot tanklarında uzun süre saklanabilir.
Yumurta Dondurma Kimler İçin Uygundur?
  1. Kanser Tedavisi: Kanser tedavisi (kemoterapi veya radyoterapi) öncesi doğurganlığını korumak isteyen kadınlar.
  2. Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak olan ameliyatlar (yumurtalıkların alınması gibi operasyonlar) öncesinde
  3. Endometriozis: Endometriozis teşhisi konan ve yumurtalık rezervi azalan kadınlar.
  4. Ailede Erken Menopoz Öyküsü: Ailede erken menopoz öyküsü olan ve kendi doğurganlıklarının erken sona erebileceğinden endişe eden kadınlar.
  5. Kariyer veya Eğitim: Kariyer gibi çeşitli nedenler ile çocuk sahibi olma planlarını ertelemek isteyen yumurtalık rezervi düşük olan kadınlar.
  6. Yumurtalık rezervi azalmış bekar hastalar: Yumurtalık rezervinin az olduğu tespit edilen ve uygunn bir partner bulmak için zamana ihtiyaç duyan veya kişisel nedenlerle çocuk sahibi olmayı ertelemek isteyen kadınlar.
Düşük over rezervi olup henüz doğurmamış veya aile öyküsünde erken menopoz hikayesinin üç uzman tabipten oluşan sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi durumunda ülkemizde oosit dondurma işlemi yasal hale gelmiştir.
Yumurta dondurma, doğurganlığı korumak için önemli bir seçenektir, ancak başarı oranları yaşa ve bireysel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.
Bu konuda detaylı bilgi ve kişisel durumunuza uygun bir değerlendirme için tüp bebek uzmanı ile görüşmek önemlidir.

Designed By IT Department of BHSC